Elina_Saari_Authorbiography.jpg

Ohjeet huopakukkien tekoon

Ohjeet löydät tästä vaiheittain sekä sivun lopusta myös videolta.

Huopakukkiin tarvitset Ohukaista* (100% merinovillaa, 150g/m2 ) käsinvärjättynä, sekä seuraavat työvälineet:

 1. Hyvät sakset
 2. Huopaneulan (Lyhyt Pro tai Special Pro)
 3. Neulausalustan
 4. Huovutusalustan
 5. Kuplamuovia
 6. Pienen palan lakanakangasta rullaamiseen
 7. Marseille-saippuaa
 8. Vedenkeittimen ja astia kuumalle vedelle

*saatavilla vain Felt Factionilta

 1. Leikkaa käsinvärjätystä Ohukaisesta kukan osat.

  Kukkaosa on läpimitaltaan n. 20-22cm. Keskelle tulevat hörhö-heteet ovat pituudeltaan 20-22 cm ja keskeltä leveimmältä kohdaltaan 4.0- 4.5 cm. Hörhöt ovat kuin teräväkärkisiä muikkuja ja ne pitää leikata terävillä saksilla tarkasti. Jos haluat kukkaasi kauniin ja siron hörhöreunan, niin jätä kukkaan ylimääräinen siipi, josta leikkaat hörhöt.

 2. Rakenna kukka huovutuskuntoon neulaamalla hörhöt ristikkäin kiinni keskiöön.

  Neulaa hörhöt yksi kerrallaan ja ruttaa/kurttaa hörhön juurta kapeammaksi neulatessasi. Jos et kurttaa ja neulaa hörhön juuria kapeammaksi, niin ne eivät jaksa nousta uljaasti hörhöttämään huovutettaessa. Neulaa neliömäisesti ja huolellisesti. Kun neulaat toisen hörhön poikittain ensimmäisen päälle, niin jälkimmäinen peittää ensimmäisen neulauksen. Käytä napakkaa neulausalustaa ja Pro-neulaa. Huom! Älä naulaa vaan tikuta kevyesti pitäen liike pinnassa. Pro-neula on niin tehokas, että villakuidut tulevat hienosti läpi nurjalta puolelta.

 3. Aseta huovutusalusta työtasollesi ja aloita huovutus.

  Huovuta ensin hörhöt/heteet keskeltä ja sitten hörhöreuna. Hörhöt huovutetaan pyöreiksi ja tiukoiksi yksi kerrallaan suoraan huovutusalustan päällä. Tarvitset mahdollisimman lämmintä vettä ja saippuaa (vain vähän). Huovutusalustan rihlaus helpottaa hörhöjen rullauksessa ja säästää käsiäsi. Rullaa hörhöt tiukoiksi asettamalla ne ensin kyljelleen, rullaa aina molemmilla käsillä, (vaikka kyseessä on vain pikkuhörhö) äläkä venytä hörhöjä rullatessasi (sormet sojottavat sisäänpäin).

 4. Lopuksi kastele koko kukka ja huovuta sitä kevyesti kuplamuovin läpi.

  Kiinnitä nyt erityistä huomiota kukan keskustaan. Kukan tulee olla saippuainen ja mahdollisimman lämmin! Jos lorautat vähän saippuaista vettä kuplamuovin päälle, liukuu kätesi paremmin, etkä irrota vahingossa heteitä.

 5. Purista kukasta ylimääräinen vesi pois, kuumenna tarvittaessa ja heittele kukkaa molemmin käsin huovutusalustaa vasten.

  Heitellessä kukka huopuu tasaisesti joka suunnasta. On tärkeää, että kukka on mahdollisimman lämmin ja kostea – ei lotimärkä. Heittele noin 20-30 kertaa (ei liikaa, jotta trumpettirullaus onnistuu).

 6. Laita etusormesi kukan keskelle ja paina kukka trumpetiksi.

  Kieritä trumpetti pienen lakanapalan sisälle ja rullaa kääröä huovutusalustalla. Ensimmäinen rullaus ei ole kova, eikä rullan tarvitse olla tiukin mahdollinen (yksi rullauskerta = n. 20 rullausliikettä).

 7. Tarkista rullauksen jälkeen, etteivät reunat/hörhöt ole liimautuneet kiinni toisiinsa, repäise tarvittaessa.

  Rullaa tässä vaiheessa yhdessä nipussa hörhöreunan hörhöt ja samalla tavalla yhdessä nipussa keskiön hörhöt. Kuumenna kukka ja rullaa vielä trumpettina 2 kertaa tiukentaen rullaa ja rullaten kovemmin. Rullauskertoja on siis yhteensä kolme. Älä leiki kukalla/muotoile sitä tässä vaiheessa, se on täysin turhaa! Kukka pitää vielä huuhtoa ja puristella.

 8. Huuhdo kukka ensin kuumalla vedellä ja purista vedet pois.

  Huuhtele nyt pitkään jääkylmällä vedellä. Kukan pinnan tulee ”kohahtaa ” kylmän veden sulkiessa kuidut. Purista kiertämällä kovaa kaikki ylimääräinen vesi pois ja aloita muotoilu.

 9. Pidä kukan kannasta kiinni vasemmalla kädellä ja ”niistä” oikealla kädellä jokainen hörhö yksitellen.

  Pidä edelleen kukan kannasta kiinni vasemmalla kädellä ja käy koko kukan reuna läpi vetäen reunaa ensin suoraan ylös (kovaa) ja taivuttamalla sitten vähän alas. Aina ensin suoraan ylös! Luota huopaan – jos olet tehnyt ohjeiden mukaan ja materiaalisi on Ohukainen, niin kukkasi kestää tämän suhteellisen rajun muotoilun ja lopputulos on kaiken vaivan arvoinen!

Vinkkejä:

Huopakukat kestävät hyvin myös ulkona. Valmista uniikit kukkakoristeet kesäjuhliin ja talvipitoihin.

Työniloa!

Alla ohje tulostettavassa muodossa (neljä sivua):