Felt faction biografia

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Alla vastauksia usein meiltä kysyttyihin kysymyksiin ja vinkkejä huovutukseen

Voit myös aina kysyä meiltä: aki.leppanen@feltfaction.fi tai 0407270466

Hienoja huovutustöitä! Keitä te oikein olette!?

Olemme Felt Faction, Aki Leppäsen ja Elina Saaren huopakaruselli. Lue lisää Felt Factionista ja Elinasta.

Miten postituskulut määräytyvät?

Jokainen tilaus on erilainen, ja tarkkojen postikulujen määrittäminen etukäteen on usein vaikeaa. Pyrimme aina käyttämään mahdollisimman edullista postitustapaa. Pienistä lähetyksistä (alle 30€) perimme 5€ pienlaskutuslisän.

Mitkä ovat teidän laskutustavat?

Verkkokauppamme laskutustavat ovat verkkolasku tai paperilasku.

Miten teidän neulahuovat eroavat toisistaan?

Tekniset erot voit katsoa tästä taulukosta sivun lopusta.

Onko teillä huovutusohjeita?

Kyllä! Ohjeita löydät sivun ylälaidasta Ohjeet -osiosta ja video-ohjeita huovutukseen löydät Youtube kanavaltamme.

Mitä tarvitsen huovutukseen?

Huovutuksessa alkuun pääset huovutusvillalla (esim. karstavilla, topsit tai neulahuopa), kuumalla vedellä ja Marseille-saippualla ja huopaneulalla. Huovutuksessa on myös hyvä olla huovutusalusta ja neulausalusta. Huovutusmateriaaleja ja välineitä löydät valikoimastamme. Materiaaleihin on hyvät esittelyvideot ja huovutusohjeet.

Mikä kissaharja ja miksi?

Kissaharjalla saa harjattua neulahuopaan kuidut pinnalle ja harjatut kappaleet on helppo liittää yhteen. Kissaharja ei ole sama kuin karsta, sillä harjakset ovat hennommat. Kissaharjalla saa Elinan toivomaa ”hötöreunaa” ja pörröpintaa.

Miksi eriväriset Jääkarhut huopuvat eritavalla?

Kaikki Jääkarhut huopuvat hyvin, mutta tehdasvärjätyt (esim. Punainen, Lila, Havu,Lehmus) ovat ”kuivempia”, johtuen värjäysprosessista ja ne saattavat tuottaa vaikeuksia aloittelevalle huovuttajalle, kokeneemmat huovuttajat sen sijaan eivät edes eroa huomaa. Jos et ole ennen käyttänyt Jääkarhuja, niin aloita Jääkarhuihin tutustuminen joko meleerattujen (esim. Vaalea Harmaa, Tumma Harmaa, Savutofu), Luonnonvalkoisen tai Elinan käsinvärjättyjen Jääkarhujen kanssa! Muistathan, että meleeratut Jääkarhut jättävät pinnan hieman karvaisemmaksi (kuten suomen lampaanvilla), ja niiden värisävyt on saatu aikaiseksi sekoittamalla luonnonvärisiä villoja – niitä ei siis ole värjätty ollenkaan.

Miksen voi käyttää bambuverhoa rullaamiseen?

Tottakai voit käyttää bambuverhoa rullaamiseen, itse en vain enää käytä, sillä bambuverho rikkoo kädet. Muovinen huovutusalusta on mukavampi käsille ja kestää kauan aikaa käytössä, eikä homehdu. Huovutusalustasta ei myöskään irtoa pikkutikkuja kynsien alle tai huopatyöhön ja se pysyy hyvin paikoillaan rullatessa (alapinta on kankaanomainen), joten saat lisää tehoa rullaamiseen ja huovutus nopeutuu näin huomattavasti.

Miten tehdä kaksipuoleista huopaa?

Jääkarhun kanssa on hauska leikkiä ja kaksipuoleinen kuviointi on todella helppoa: leikkaa ensin Jääkarhusta haluamasi muoto ja piirrä sen rajat kuplamuovin kuplapuolelle — kissaharjaa kevyesti Jääkarhu molemmilta puolilta — leikkaa kuviot joko jaetusta jääkarhusta, Ohukaisesta tai Lumesta ja asettele kuviot (muista peilikuva) kuplamuovin päälle oikeisiin kohtiin — siirrä Jääkarhu paikalleen ja asettele nyt päälle tulevat kuviot kohdilleen ja aloita huovutus! Huovutusohjeeksi käy hyvin Nuno-huovutus (katso huovutusohjeet). Mikään ei estä sinua ”maalamasta” vielä kuvioitakin, mutta tee se neulaamalla ennen kuin asettelet kuviot paikoilleen. Näillä ohjeilla saat kaksipuolista huopaa, jossa eriväriset neulauspistot eivät tule näkyviin nurjalta puolelta ja värit säilyvät kirkkaina.

Eikö superlonpatja käy neulausalustaksi?

Solumuovista tehty neulausalusta on jämäkämpi ja neulaaminen sitä vasten on tehokkaampaa ja säästät hurjasti aikaa & neuloja. Superlon uutena ja napakkana toimii hyvin vähän aikaa, mutta kuolleentuu nopeasti ja alkaa suorastaan imeä neulaa syvemmälle, jolloin neulausliikkeesi automaattisesti muuttuu neuloja rikkovaksi ja työskentelytahtisi hidastuu.

Tarvikelistassa kurssille lukee ovikiila, mitä tarkoitatte tällä?

Ovikiila on hyvä viimeistelyväline hattuun. Huovuttamalla ovikiilaa vasten/kanssa saa esimerkiksi hatun etureunan muotoiltua kauniin tasaiseksi. Ovikiilan sijaan käy myös mikätahansa sopivan kokoinen suora reuna. Puinen ovikiila sattuu olemaan vain Elinan suosikki hatun viimeistelyyn.

Miksi työn pinta jää ryppyiseksi?

Työsi ei ole vielä tarpeeksi huopunut, vaan vaatii lisää kuumaa vettä ja rullaamista eri suunnista. Elinalla on vielä tapana työstä riippuen joko hyppiä sen päällä tai paukutella niitä puisilla vasaroilla. Huopa tykkää ja kunto nousee!

Miksi huovuttamani hattu jää löysäksi ja reuna epätasaiseksi?

Työsi vaatii vielä lisää rullaamista. Muista pitää työ tarpeeksi kuumana ja saippuaisena ja rullaa vielä lisää. Reunan saa suoraksi käyttämällä esim puista ovikiilaa tai muuta kovaa tasareunaista työvälinettä apuna. Pakota reuna suoraksi kiilan ja hankauksen avulla ja työstä reunaa aina rullausten välissä.

Miten jaan neulahuopia?

Tähän olemme tehneet ohjevideon Youtubeen. Tästä näet miten Jääkarhu ja Uusi Lumi jaetaan.

Onko teillä myymälää?

Ei, meillä ei ole myymälää. Elinalla ei kertakaikkiaan ole aikaa, eikä varmaan hirveästi intoakaan moiseen – kaikki se aika, jonka myymälä veisi olisi pois Elinan ”leikkiajasta” villojen kanssa ja tämä taas näkyisi nopeasti ilon sammumisena ainakin Elinan kohdalla.
Moni ei myöskään tule ajatelleeksi, että myymälän ylläpito valitettavasti tarkoittaisi myös materiaalien hintojen nostamista. Yritämme siis parhaamme mukaan tehdä verkkosivuistamme mahdollisimman informatiiviset, jotta asiakkaat löytävät haluamansa verkkokaupastamme.

Elina Saaren käsinvärjätyt ohukaiset ja jääkarhut hyllyillä esillä.

Miksen voi tilata Ohukaista tai Jääkarhua pienempinä paloina?

Felt Factionin myymät neulahuovat ovat Elinan kehittämiä ja ne tehdään vain Felt Factionia varten. Tehtaat eivät kuitenkaan laita koneita käyntiin pieniä eriä varten, joten Felt Factionin on aina tilattava vähintään 1 kilometri kyseistä neulahuopaa kerralla.

Meille materiaalit tulevat tehtailta 30 metrin rullissa ja esim Jääkarhurullat ovat niin painavia ettei niitä yksin pysty liikuttelemaan! Yrityksemme toimii kotona ja vaikka meillä on varastotilaa rullille, niin jokaista laatua ja väriä pitää olla rullat sisällä talossa (olohuone pursuaa rullia!). Tilat eivät kertakaikkiaan veny enää siihen, että leikkaisimme metriä pienempiä paloja valmiiksi eikä meillä olisi siihen aikaakaan – Elina ei enää ehtisi huovuttamaan ja värjäämään lainkaan!

Se hyvä puoli näissä isoissa erissä on, että meillä on myös sananvalta siihen millaista villaa neulahuopiimme laitetaan ja millaisella tiheydellä ne neulataan. Näin ollen pystymme tarjoamaan Muhlesing-vapaata neulahuopaa.

Onko Elinan kursseja kansalaisopistoissa?

Siitä on jo vierähtänyt tovi, kun Elina viimeeksi opetti kansalaisopistossa. Jos opistoista kysytään ja aikataulu sopii Elinalle, niin tottakai!

Hatun huovutus – miksi tästä ei ole ohjeita?

Meiltä pyydetään todella usein hatun huovutusohjeita, mutta valitettavasti emme ainakaan toistaiseksi ole keksineet tapaa, jolla ohjeet välittyisivät helppotajuisesti ja fiksusti eteenpäin.

Ongelmia aiheuttaa mm. Elinan oma huovutus-sanasto, mikä ei aukene sellaisille huovuttajille, jotka eivät ole Elinaa livenä tavanneet tai osallistuneet Elinan kursseille. Elina on myös vaativa laadun suhteen, huovan pitää olla loppuun asti tehty ja myös ohjeiden pitää olla sellaisia, että homma oikeasti toimii. Videotakin olemme pohtineet, mutta siitä tulisi aivan liian pitkä ja jos sitä lähtisi editoimaan, niin väistämättä se näkyisi niissä hatuissa.

Vaikka Elina aina toitottaa, että hatun huovutus ei ole mitään salatiedettä, niin Elinan huovuttamista seuranneet ihmiset kyllä väittävät, että se salatiede löytyy niistä käsistä, mitkä eivät mitään turhia liikkeitä tee ja juuri siksi Elina saa huovutuksen näyttämään vaivattomalta (mitä se hänelle onkin). Ehkä tähän vielä jokin ratkaisu keksitään.

Voisiko Elina järjestää online-huovutuskursseja?

Täällä Felt Faction- tiimi tyrskähtelee ja välillä nauraa vedet silmissä. Mietimme jo, että millainen rauhoittava lääkitys pitäisi Elinalla olla päällä, jotta se saataisiin pysymään paikoillaan tarpeeksi kauan tai millaisiin fyysisiin suorituksiin pitäisi kuvaajan pystyä saadakseen pidettyä Elinan kuvissa mukana, kun tyyppi heiluu ja selittää, kiipeää yhtäkkiä pöydän päälle huovuttamaan ja poistuu taas yllättäen paikalta, kun ”tuli mieleen yksi extrajuttu mitä tämä työ ehdottomasti kaipaa” jne. Elina on yllättävän järjestelmällinen ihminen, mutta rauhalliseksi ei sitä kukaan ole kutsunut ja kun sen päästää villan kimppuun niin innostus vie ja peto on irti… Vastaus on siis toistaiseksi ei.

Onko huovutusvilla siis sama asia kuin neulahuopa?

Tavallaan kyllä. Puhutaan samasta materiaalista (villasta) ja käyttötarkoituskin on sama (huovutus) , mutta neulahuovissa villa on jo valmiiksi neulattu tasaiseksi levyksi. Esim Suomen lampaanvillaa on totuttu tilaamaan karstalevynä, josta vaikka hattua rakentaessa pitää erotella tasaisia kerroksia ja ristikkäis-sidoksin (kuidun syyt pystysuuntaan ja sivusuuntaan) rakentaa tasainen & hyvinhuopuva pohja.

Neulahuovissa puolestaan kuidut jo menevät sekaisin ja pohja on valmiiksi tasainen. Neulahuovat eivät ole valmista huopaa eikä niitä ole huovutettu (se että kuituja on neulattu ei tee siitä valmista huopaa) vaan materiaalista rakennetaan haluttu työ ja huovutetaan se sitten valmiiksi. Elina käyttää pääasiassa neulahuopia huovutustöissään, sillä töitä voi rakennella puolivalmiiksi (esim. hattuaihioita) ja jatkaa rakentamista & huovuttaa niitä valmiiksi, kun siihen löytyy hyvä hetki.

Neulahuopien käyttö mahdollistaa myös kiinnostavat kolmiulotteiset rakenteet ja silti hattu pysyy kevyenä. Hieno merinovilla tuntuu suoraan ihoa vasten hyvältä – asiakkaat arvostavat sitä ettei se kutita.

Neulahuopien vertailutaulukko

MateriaaliVillaa/m2PaksuusLeveysMerinovillaaKutistuminenKäyttö esim.
Jääkarhu7507mm160cm50%15%Tossut, laukut, hatut (jaettuna)
Ohukainen150160cm100%25-30%Nuno-pohja, hatut (tuplana), huopakukat, ”maalailu”, hötöpalat
Lumi150200cm100%25-30%Nuno-pohja, hatut (tuplana), huopakukat, ”maalailu”, hötöpalat
Pikkukarhu150200cm100%30%Vaatetus, ei veny juurikaan ommellessa
Kuvassa palat on 30x30cm alla ennen huovutusta ja huovutettuna luonnonvalkoisena päällä. Kuvasta näkee kutistumisen eri materiaaleilla. Kaikissa näissä on 150g villaa neliöllä.