Elina_Saari_Authorbiography.jpg

Huopatossujen ohje Elina Saaren tapaan.

Jääkarhu-esihuovasta* valmistettuja töppösiä varten tarvitset Jääkarhua käsinvärjättynä tai tehdasvärjättynä (7 mm paksua esihuopaa, 100% villaa, 750 g/m².) sekä muutaman työvälineen:

 1. Kissaharjan
 2. Hyvät sakset
 3. Ompelutarvikkeet
 4. Huopaneulan (Lyhyt Pro tai Special Pro)
 5. Neulausalustan
 6. Huovutusalustan
 7. Kuplamuovia
 8. Marseille-saippuaa
 9. Vanhan pyyhkeen tai lakananpalan rullaamiseen.
 10. Vedenkeitin ja astia kuumalle vedelle

*saatavilla vain Felt Factionilta

Huopatossujen työohje:

 1. Leikkaa kaava, valitse Jääkarhuun väriltään sopiva lanka.

 2. Käännä Jääkarhu kaksinkerroin niin, että saat taitteesta tossun pohjan.

  Säästät aikaa ja vaivaa ja saat tossusta mukavamman tuntuisen, kun pohja tehdään taitteesta ilman ommeltua saumaa.
  Laita Jääkarhun karvaisempi puoli päälle.

 3. Piirrä tossu Jääkarhulle.

  Leikkaa tossut ja aloita sivusaumojen ompelu. Muista pyöristää
  kantapää ja kärki taitteen luota.

 4. Käytä normaalia ompelulankaa kaksinkertaisena.

  Ompele erittäin tiukasti ja tiheästi molemmat
  reunat yhteen pykäpistoin, päättele pistosi säännöllisin välein, ettei ommel pääse löystymään. Ompele alhaalta ylöspäin kaavan ylämerkkeihin asti, päättele huolellisesti.
  Huom! Langan loppuessa voit ommella vastaan ylhäältä päin, jottei Jääkarhu veny yhteen suuntaan ommellessa liikaa. Huopatossujen saumat voit jättää päällepäin ja peitellä neulaamalla jaettua Jääkarhua päälle.

 5. Harjaa kissaharjalla (karsta on liian raju) tossun pinta kevyesti vähän pörröisemmäksi, kiinnitä erityistä huomiota saumojen harjaamiseen.

  Jätä varren yläosa harjaamatta eli se osa, joka jätettiin ompelematta = ylätaite.

 6. Jaa tossun varren ylätaite repimällä kahteen osaan koko matkalta ompeleeseen saakka.

  Yhdistä sisemmät taitteet edestä yhdeksi kappaleeksi, vie ne limittäin reilusti toistensa päälle, kissaharjaa etureunoja ohuemmaksi ja neulaa huopaneulalla huolellisesti. Tarkista, että saumasta tuli tasainen, tarvittaessa ”maalaa” saumakohtaa neulaamalla siihen esimerkiksi ohennettua Jääkarhua (katso kohta 8, paikkapalat). Tarkista myös nurjapuoli.

 7. Leikkaa terävillä saksilla sirot hörhöt hörhösiipakkeeseen, jossa nyt jakamisen jälkeen on 4 osaa.

 8. Jaa repimällä Jääkarhusta ”jämäpaloja” mielellään neljään osaan.

  Saat paikkamateriaalia, jolla piilotat saumat. Harjaa kissaharjalla paikkapalojen pinta pörröisemmäksi ja reunat hötöisemmiksi. Peitä tossun ommellut saumat paikkapaloilla neulaten huolellisesti.

 9. Huom! Mikäli teet ”tavalliset” tossut Jääkarhusta voit skipata kohdat 6-8.

  Ompele huopatossujen etu- ja takasaumat kiinni, kissaharjaa tossut päälypuolelta kauttaaltaan ja peittele saumat jaetulla Jääkarhulla (käytä vain neljäsosaa). Huomioi myös kaavasi muoto.

 10. Aloita huovutus.

  Huovuta ensin valmiiksi yksi tossu. Huovutus alkaa hörhöistä, rullaa ne huovutusalustalla tiukoiksi yksi kerrallaan, tarvitset vain hitusen saippuaa ja muutaman pisaran kuumaa vettä. Pidä loppu tossu kuivana, kun pyörittelet hörhöjä.

 11. Käy koko tossu läpi ”käsi-alla-käsi-päällä”, käyttäen runsaasti saippuaa ja kuumaa vettä.

  Aloita saumakohdista ja pidä päällimäisen käden alla palaa kuplamuovia, jottei kätesi hankaa paikkapaloja irti tai nyhrää pintaa. Jos tossussa on Nunoa, niin se huovutetaan ensin.

 12. Huovuta ”käsi-alla-käsi-päällä” tossu läpi ilman kuplamuovia.

  Pidä työ mahdollisimman lämpimänä ja käytä runsaasti saippuaa! Saippuainen nyrkki tossun sisällä kärjessä ja kantapäässä auttaa pitämään muodon pyöreänä. Tarkista saumat ja liitoskohdat, jotta kaikki pysyy kasassa. Tässä vaiheessa voit vielä korjata työtäsi, mikäli kaikki ei pysy kasassa.

 13. Purista tossusta vesi pois.

  Lämmitä tarvittaessa (dippaa esim. kuumaan veteen ja purista vedet pois). Heittele tossua huovutusalustaa vasten myttynä muutamia kymmeniä kertoja (n. 50). Aloita heittely varovasti, lisää voimaa loppua kohden. Heitellessä tossu huopuu joka suunnasta tasaisesti, kääntele tossua heitellessäsi ja pidä tossu kosteankuumana. Ei kylmänä, eikä lotimärkänä! Heittelyn jälkeen lisää tossuun kuumaa vettä ja saippuaa, sekä käy tossu läpi ”käsi-alla-käsi-päällä”.

 14. Rullaa tossu valmiiksi lakanapalan sisällä.

  Tossu huopuu aina siitä suunnasta mistä rullan teet. Kokeile tossua jalkaan ja huovuta sitä jalassasi. Rullaa, hakkaa, heittele – mitä vaan mikä toimii ja saa tossun huopumaan tiukemmaksi. Mitä lämpimämpänä tossun pidät, sitä helpommin ja nopeammin työsi valmistuu. Käy rullauskertojen väleissä tossu läpi käsi-alla-käsi-päällä. Muista runsas saippuan käyttö!

 15. Tossu alkaa olla valmis, kun se kopisee!

  Tossu on napakka, tiukka ja se istuu hyvin jalkaasi. Huuhdo se jalassasi ensin kuumalla ja viimeiseksi mahdollisimman kylmällä vedellä. Kylmää vettä saa suihkuttaa suhteellisen pitkään, kylmä vesi sulkee villakuidut, tossu vielä kohahtaa napakammaksi. Vedä tossun yläreunoja itseesi päin / ylöspäin. ”Lypsä”, ”niistä” ja muotoile yläreunat ja hörhöt. Tossusi kestää kyllä rajuakin kohtelua, se on nyt hyvin huopunut! Laita tossut kuivumaan, vaikka saunan lauteille, juo kupillinen teetä ja aloita toinen tossu. Muista muotoilla se toiseen jalkaan! Työniloa!

Vinkkejä: Käsinvärjätystä Ohukaisesta ja Jääkarhusta saat upean elävät tossut!

Muita huovutusohjeita löydät Youtube-kanavaltamme.